Silent Storm: Sentinels won't start at all


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 dickcheney

new
dickcheney

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 25 October 2010 - 01:22 PM

I have Windows  7 64-bit and an 8GB machine, with an ATI Radeon 5870.

This is why the original Silent Storm gave me the "unsupported video card" error.

I managed to fix that with some Googling and then this user-made patch (http://www.johannes-...storm/?menuid=6).

But now I am trying to get the Sentinels add-on to run and it gives me a different error. After clicking on the game executable, the Securom cursor pops up, I hear my CD spinning, and then everything just stops. No loading, no error messages.

The Task Manager shows Sentinels.exe appear, then disappear after a couple seconds.

I can't figure this one out. I have the original game CDs, I played this game fine years ago on an older PC, but this is now a state-of-the-art machine. It should definitely pass the Securom test (my Silent Storm CD passes its  test).

Anyone got any ideas? Oh, I tried uninstalling VirtualCloneCD, which is the only software I have that Securom might have found objectionable. Made no difference.

#2 Matri

new
Matri

    Official Love Nest Mascot

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 577 posts
  • Gender:Male

Posted 25 October 2010 - 10:13 PM

Have you tried Compatibility Mode? Also, if you installed it into Program Files then you need to Run As Administrator.
"Never be normal!" - Ron Stoppable

MechQuest. Get your mecha RPG fix.
Star Citizen.

#3 dickcheney

new
dickcheney

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 26 October 2010 - 12:32 AM

View PostMatri, on 25th October 2010, 5:13pm, said:

Have you tried Compatibility Mode? Also, if you installed it into Program Files then you need to Run As Administrator.

No effect. Compatibility mode for anything -- XP, Vista, various service packs of each -- change nothing.

Run as Administrator also changes nothing.

#4 dickcheney

new
dickcheney

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 26 October 2010 - 12:46 AM

View Postdickcheney, on 25th October 2010, 8:22am, said:

I can't figure this one out. I have the original game CDs, I played this game fine years ago on an older PC, but this is now a state-of-the-art machine. It should definitely pass the Securom test (my Silent Storm CD passes its  test).

Anyone got any ideas? Oh, I tried uninstalling VirtualCloneCD, which is the only software I have that Securom might have found objectionable. Made no difference.

I also have Imgburn and Nero installed, although neither program has any processes running in the background. It looks sort of like a Securom issue, in that the Securom "spinning CD" appears for 2 seconds, then disappears, and then nothing.

#5 dickcheney

new
dickcheney

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 26 October 2010 - 02:28 AM

Quick update.

I uninstalled SS3 and reinstalled so I have version 1.0.

Now when I run, I get the same "unsupported video card" bug that I got with the original SS2.

Not sure how to get around this as the hexedit patch won't work with SS3, and I can't find the same hex offset to edit manually...

Anyone else have problem with SS3 and the video card bug, and a recent Radeon (5800 series) card?

#6 rekal

new
rekal

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Posted 12 May 2011 - 07:33 PM

View Postdickcheney, on 26th October 2010, 5:28am, said:

Quick update.

I uninstalled SS3 and reinstalled so I have version 1.0.

Now when I run, I get the same "unsupported video card" bug that I got with the original SS2.

Not sure how to get around this as the hexedit patch won't work with SS3, and I can't find the same hex offset to edit manually...

Anyone else have problem with SS3 and the video card bug, and a recent Radeon (5800 series) card?

Posted this also on another threads.
Found out that the hex fix works for patched (1.1) & cracked Sentinels, the offset is just different.
I searched for the phrase "3B C7 74 2E" and it was at "1e10" in hexedit. Changed 74 to EB and it works!

#7 silencer_pl

new
silencer_pl

    Captain

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 2,598 posts
  • Gender:Male
  • Location:Poland

Posted 18 May 2011 - 09:15 AM

I know that this is a future hope, but If I remember right Nvidia plans to add emulation of its video cards to Virtual Machinse. That would mean if we lunch XP Mode in W7 (which is simply Virtual Machine) we could have GF6800 on that virtual machine and thus able to re-play this old game.
Posted ImagePosted ImagePosted Image

#8 Julius_Sneezer

new
Julius_Sneezer

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 42 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada

Posted 27 May 2011 - 08:56 PM

I don't know if this thread helps for Win 7; but I'd thought I'd mention it;

Silent Storm Forum Post by DariasDruss

Quote

Has anyone here played Silent Storm? Great tactical squad based rpg  game. Possibly one of the best ever released for pc. Anyway has anyone  ever gotten it to work on a 64bit operating system without reducing your  RAM down to under 3 gig.

You can do this but it is kinda annoying that you have to do this to  play and then change it back and there is also the chance you may forget  you left it at a lower amount of RAM and that could hurt playing other  games.

  

This is how it is done.


Currently the best way to get around this error if you are running Vista or Windows 7 is do the following:

1. Click the start button and type "msconfig" in the run/search box.
2. Click on the "boot" tab.
3. Select the default boot setting (selected by default).
4. Click the "advanced options" button.
5. Check "maximum memory" and enter something below 4096. (3096 for example).
6. Click "ok" and click "ok" again.
7. Reboot your computer.

Please   be aware this does affect your entire OS. When you are not playing   Silent Storm go back and uncheck the "maximum memory" setting.


#9 Irongut

new
Irongut

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 22 January 2012 - 02:50 PM

I posted to a similar thread, but this one is a bit 'fresher.'

I am running into the same issue with v1.1 of Sentinels on a Windows 7 64 system.

I have had it for ages as part of the UK Gold Edition.  I can get v1.0 of Sentinels (the on disc version) to run perfectly with the d3d fix from this site.  (Thank you, thank you). The problem arises when I install the 1.1 patch.  I think it must make a change to the DRM, because after the 1.1 fix, the disc will spin up.. but then nothing launches.

I wonder if the 1.1 patch was intended for the Sentinels disc included in the Gold version... or, if it is looking for a different disc signature from the individual release of Sentinels.  I saw the French Gold Bundle version of Sentinels has its own patch.. and that is why I wonder.

I can play v1.0 of Sentinels just fine I guess, but it just makes me a bit of a sad camper to think that I cant take advantage of the 1.1 fixes.  Not even sure if the out of the box Sentinels could be finished / enjoyed to the same degree as the patched up version.

#10 Lorondo

new
Lorondo

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 7 posts

Posted 22 January 2012 - 04:02 PM

View PostIrongut, on 22nd January 2012, 3:50pm, said:

I posted to a similar thread, but this one is a bit 'fresher.'

I am running into the same issue with v1.1 of Sentinels on a Windows 7 64 system.

I have had it for ages as part of the UK Gold Edition.  I can get v1.0 of Sentinels (the on disc version) to run perfectly with the d3d fix from this site.  (Thank you, thank you). The problem arises when I install the 1.1 patch.  I think it must make a change to the DRM, because after the 1.1 fix, the disc will spin up.. but then nothing launches.

I wonder if the 1.1 patch was intended for the Sentinels disc included in the Gold version... or, if it is looking for a different disc signature from the individual release of Sentinels.  I saw the French Gold Bundle version of Sentinels has its own patch.. and that is why I wonder.

I can play v1.0 of Sentinels just fine I guess, but it just makes me a bit of a sad camper to think that I cant take advantage of the 1.1 fixes.  Not even sure if the out of the box Sentinels could be finished / enjoyed to the same degree as the patched up version.

Ok try to dowload my fix pack wich also includes Hammer & Sickle fix and it works for me.

http://www.mediafire...ufzf9ekhjwes6yd

If it doesnt work contact me by PM.

#11 Irongut

new
Irongut

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 22 January 2012 - 04:28 PM

Thank you.  This worked for me.  

My version status when it boots up clearly reads "June 24 2004" now which means it is using the 1.1 fixes.

(I might've still had the d3d fix sitting in the directory.  Maybe that file is redundant even now.  But it all seems to load and work so I guess I'll just leave as is.)

Thank you for such a quick response.  And thank you for restoring one of my games to playability for me :)

#12 Lorondo

new
Lorondo

    Squaddie

  • Members
  • Pip
  • 7 posts

Posted 23 January 2012 - 12:22 PM

View PostIrongut, on 22nd January 2012, 5:28pm, said:

Thank you.  This worked for me.  

My version status when it boots up clearly reads "June 24 2004" now which means it is using the 1.1 fixes.

(I might've still had the d3d fix sitting in the directory.  Maybe that file is redundant even now.  But it all seems to load and work so I guess I'll just leave as is.)

Thank you for such a quick response.  And thank you for restoring one of my games to playability for me :P

I'm glad to know that it works for you. :clapping:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users